V Slovenski karate reprezentanci šest članov Karate kluba Kolektor Idrija

Za člani karate Kluba Kolektor Idrija je uspešna in pestra prva polovica leta 2014. Šest naših tekmovalcev si je na osnovi rezultatov priborilo članstvo v Slovenski državni Karate reprezentanci. Pred začetkom poletja je sedem naših članov uspešno opravilo izpite za črne pasove.
Uspešno smo zaključili poskusno uvajanje »Zmajčkovega programa« v rekreativnih skupinah poskusna testiranja motoričnih sposobnosti. In začeli pripravljati novosti za prihajajočo sezono.

Dobro delo na tekmovalnem področju

Od 18.8. do 22.8. se bo poletnih priprav Slovenske reprezentance udeležilo  6 naših članov,  kar je največ v zadnjih 10 letih delovanja Karate kluba Kolektor. Članstvo v reprezentanci je povezano z vidnimi tekmovalnimi rezultati, ki so delno posledica reorganizacije kluba v letošnjem letu, v veliki meri pa posledica dobrega dela na rekreativnem in tekmovalnem nivoju  v preteklih letih.

Na tekmovalnem nivoju smo v začetku letošnja leta oblikovali dve tekmovalni selekciji v katere smo vključili najbolj perspektivne mlade člane našega kluba. Na novo smo postavili strukturo trenerskega kadra v klubu in olajšali prehajanje med rekreativnimi in tekmovalnim programi. Patricija Horvat je postala trenerka tekmovalnega programa, Robi Karlin je postal glavni trener za kondicijsko pripravo, Jernej Sever pa je ohranil mesto glavnega trenerja v klubu.

Na tekmovalnem področju je bila po novem letu najbolj aktivna selekcija A, ki se je udeležila vseh večjih pomembnih tekem doma in v tujini. Na osnovi rezultatov so si njeni člani tudi priborili mesta v slovenski državni reprezentanci. Selekcijo A sestavljajo tekmovalci v kategorijah kadeti, mladinci in mlajši člani: Tit Primožič, Benjamin Bajuk in Tjaž Oblak ter Dijana Čatakovič, Petra Zajc in Kaja Budič. Selekciji A so se občasno na tekmovanjih priključili tudi mlajši tekmovalci Ajdin Muhič, Alen Obid, Filip, Drejc in Jošt Erznožnik.

Naši tekmovalci so osvajali odličja na močnih mednarodnih tekmovanjih doma na  Hrvaškem in Madžarskem. Tit Primožiča se je udeležil EP za mladince v Lizboni. Na prvi pokalni tekmi smo z maloštevilno ekipo po skupnih rezultatih osvojili 6 mesto med 42 slovenskimi klubi, na ekipnem državnem prvenstvu pa smo v ekipnih borbah osvojili 2. mesto med kadeti in  3. mesto med mladinkami. Po aktivnem avgustu naše tekmovalce čaka napeto in pestro jesensko tekmovalno obdobje.

Novi mojstri karateja v klubu

Pridobitev naziva mojster karateja je verjetno za vsakega karateista eden izmed ciljev na njegovi rekreativni ali tekmovalni poti. Kriteriji za pridobitev črnega pasu se v različnih šolah in klubih lahko razlikujejo. Na splošno pa velja, da je za pridobitev črnega pasu potrebno dopolniti vsaj 16 let starosti, potrebno je poznati vse osnovne tehnike karateja, šolske in 4 mojstrske kate. Poznati in pravilno je potrebno izvajati osnovne principe gibanja v borilnih veščinah ter v  kontrolirani borbi izvesti izbrane borbene elemente. Za uspešno opravljen izpit za črni pas je navadno potrebnih vsaj 5 leta rednega in prizadevnega treninga. Kriteriji  so prilagojeni tudi glede na starost kandidatov.

Konec junija smo izpite za črne pasove organizirali tudi v Idriji. Pred komisijo, ki so jo sestavljali Mirče Opoloski, dolgoletni neposredni učenec Taiji Kaseja, enega največjih imen svetovnega karateja, Grade Milenkovič in Jernej Sever. Naši kandidati so se na izpitih zelo izkazali in so bili tudi pohvaljeni. Izpit za črni pas so z odliko opravile tekmovalke Petra Zajc, Tinkara Černič in Dijana Čatakovič. Naziv mojstra karateja so si prislužili tudi  naši rekreativni člani. Karmen slak, Luka Mivšek, Jani Kleindienst in Marjan Jurjavčič, ki je postal tudi najstarejši aktivni član v klubu z mojstrskim pasom. S tem je pokazal, da vadba borilne veščine ne pozna starostnih omejitev.

Zmajčkov program in Spletna učilnica

V letošnji sezoni bomo po uspešno opravljenem poizkusnem uvajanju v vseh otroških skupinah začeli izvajati program »Zmajčkovih sposobnosti«. S programom poskušamo načrtno in nadzorovano razvijati gibalne in psihične sposobnosti otrok. Poseben poudarek bo posvečen tudi vadbi pozornosti, ki je v obliki 1 minutnih intervenciji vključena v vadbeno enoto. Prilagojen program vadbe pozornosti smo uspešno izvajali tudi v 2. razredu OŠ v Spodnji Idrija. Skupine, ki bodo vključene v zmajčkov program bomo tudi redno dvakrat letno testirali in nadzorovali njihov napredek.

Za otroke in njihove starše ter za ostale naše člane pa pripravljamo spletno učilnico, kjer bodo lahko dostopali do različnih materialov, od različnih vadbenih zaporedji, kot so tibetanske vaje, vaje za odpravo bolečin v križu in sprostitev ramenskega obroča, do razlage osnovnih principov  borilnih veščin, taijiquan form in karate kat, strokovnih člankov in prispevkov.

Scroll to Top