Pomen raziskovanja borilnih veščin

Metode poučevanja v Karate inštitutu temeljijo na dolgoletnih znanstvenih raziskavah dr. Jerneja Severja, ki je v sodelovanju z dr. Žigom Tršarjem in mojstrom wingchuna in taijiquana Zengom Xiangbojem razvil sistem, ki omogoča znanstveno razumevanje učinkovitega gibanja v borilnih veščinah. Ugotovitve raziskav so dostopne v doktorski disertaciji Utelešenje: Povezava med telesno držo in duševnimi procesi in v različnih znanstvenih člankih, ki so izpostavljeni na dnu te strani.  

Razumevanje in reševanje konfliktnih situacij s pomočjo izročila borilnih veščin

Borilne veščine temeljijo na borbenem vedenju, ki velja za enega od najosnovnejših vedenj v naravi. Borbeno vedenje živemu bitju omogoča, da si zagotovi varnost, hrano, spolnega partnerja ter da skrbi za svoj naraščaj in ga ščiti. Borbeno vedenje je sestavni del življenja, ki ga poznamo, od družinskega prepira, vojaškega izzivanja, velikih vojn, medplemenskih spopadov, verske nestrpnosti, podrejanja naravnega okolja, do sovražnega in napadalnega tvita.

Na eni strani borilne veščine in moderni borilni športi ponujajo zanimivo celostno psihofizično vadbo, ki nam lahko pomaga pri izboljšanju naše telesne kondicije, gibljivosti, ravnotežja, izboljšanju drže in nam pomagajo vzpostavljati sproščenost, samozavest in zdravo borbeno držo. Na drugi strani pa so se v borilnih veščinah akumulirale pomembne izkušnje in znanja, ki so poskušala odgovoriti na naša najbolj temeljna eksistencialna vprašanja. Te izkušnje nam lahko pomagajo na nov način razumeti in reševati konfliktne situacije med ljudmi in tudi med človekom in naravo.

Notranje ravnovesje in učinkovito gibanje

Eno od takih izkušenj lahko odkrijemo tudi v taiji quanu (ta chi). Učitelji taiji quana so na osnovi razumevanja odnosa med borbenima partnerjema ugotovili, da je v določenih pogojih mogoče močnega nasprotnika premagati z zelo malo moči. Ta učinek so ponazorili s prispodobo, da lahko 4 g premagajo 1000 kg. Da bi opisali stanje telesa in duha, ki omogoča tak učinek, so uporabili poetičen jezik, ki meša konkretne napotke z različnimi prispodobami, ki opisujejo naše občutke in naša psihofizična stanja. Ker si tako obliko napotkov lahko vsak posameznik interpretira po svoje, je prenašanje teh znanj težavno in ne preveč učinkovito. Za predstavo, kako tak opis idealnega borbena stanja v Taiji quanu izgleda, si lahko preberete naslednje verze.

Kako čudovit je taiji quan,

njegovi gibi sledijo naravi,

neprekinjeno kot jadova zapestnica,

vsak gib predstavlja taiji simbol,

celo telo je prežeto s qi-jem,

..

in spodaj se qi potopi v dan tian,

obesi ramena in potopi komolce,

dvigni pleča in imej skromen prsni koš,

ko je wei lv 尾閭 poravnan in pokončen,

se telo počuti odprto in qi živ.

..

Uporabljaj namen in ne moči.

Obračaj telo s pasom.

Vse se dviga iz korenin v stopalih,

ko so noge in pas popolnoma poravnani,

 se sila sprosti iz hrbtenice.

Dosega roke in konico prstov.

Usedi zapestja in razpri prste,

podaljšaj vezi in potegni ven kosti,

pojavi se rahel občutek zatekanja v prstih.

Potem qi postane viden.

Vse to je funkcija uma

in ni povezano s surovo silo.

Qi sledi potencialu situacije.

Pozornost pa je vedno zraven.

Gibi se pojavijo iz mirovanja,

ampak tudi v gibanju je mirovanje.

Pozornost vodi qi v gibanje.

Ne da bi izgubili kontakt ali ga močno grabili,

vsak položaj mora imeti svoj razlog.

Ko povlečemo nasprotnika nase in nevtraliziramo njegovo energijo,

izrazimo moč, kot žuboreč izvir.

Naj nas napade najmočnejši nasprotnik,

saj štirje grami premagajo 1000 kg. (Wile, prevod Sever, Tršar, 1996:50)

Da bi bilo razumevanje osnovnih izkušenj borilnih veščin ustreznejše, in da bi bilo tudi prenašanje znanja lahko bolj učinkovito in ustrezno, je Jernej v svojem raziskovalnem delu za opis učinkov taiji quana uporabil obstoječe znanstvene koncepte s področja biomehanike in kineziologije. To so pravilna poravnava telesa, odsotnost anticipacije in ohranjanje mobilnosti sklepov. Na osnovi opravljenih raziskav se je tudi izkazalo, da je potrebno za doseganje opisanega učinka iz Taiji quana spremeniti naše prirojene in naučene gibalne in vedenjske strategije.

Borilne veščine na ta način niso več le kvalitetna celostna športna vadba, ampak nam lahko pomagajo prepoznati naše agresivne vzgibe ter vzpostavljati notranje ravnovesje in odločnost, ki omogoča bolj učinkovito reševanje konfliktnih situacij.

Scroll to Top