Avtorji programa

dgr-8431dr. Jernej Sever

Vloga pri zmajčkovem programu: idejni vodja zmajčkovega programa, avtor in soavtor vsebin  

Jernej je vodja Centra premik v Ljubljani in glavni trener in vodja Karate inštituta, ki je eden najštevilčnejših tovrstnih društev pri nas. Vodi tudi izobraževalne programa za vaditelje in trenerje karateja v Karate zvezi Slovenije in delavnice ter seminarje na temo boljšega soočanja s stresom, spoznavanja različnih telesnih tehnik in vzpostavljanja telesnega in čustvenega ravnovesja.

Diplomiral je leta 2001 iz področja filozofije in primerjalne književnosti. Leta 2006 je zaključil magisterij iz filozofije, ki je vključevala interdisciplinarni študij nevrobiologije in etologije (raziskovanje živalskega vedenja).  Leta 2015 je doktoriral iz področja kognitivne znanosti. Doktorsko raziskovalno delo je v sklopu programa mladi raziskovalci v gospodarstvu podprl tudi Evropski socialni sklad. Jernejevo raziskovalo delo se osredotoča na razumevanje povezave med gibalnimi, čustvenimi in kognitivnimi proces in povezuje področja kineziologije, psihologije ter kognitivne filozofije. Raziskovalno delo mu služi kot osnova za oblikovanje učinkovitih vadbenih modelov, ki nam pomagajo izboljšati naše gibalne in psihične sposobnosti ter spreminjati naše vedenjske vzorce.

Jernej je avtor preko 60 člankov na temo borilnih veščin, meditativnih tehnik, sproščanja stresa in različnih načinov doseganja duševnega in psihičnega ravnovesja. Objavil je  okoli 10 znanstvenih člankov in imel več nastopov na različnih konferencah. Ima preko
20 let izkušenj s poučevanjem borilnih veščin. Borilne veščine je začel poučevati že v študentskih letih in od takrat naprej poučuje otroke, mladostnike in odrasle.

FOTO-PTIČEKNina Kokelj

Vloga pri zmajčkovem programu: soavtorica otroškega didaktičnega romana “Varuhi življenja”

Nina Kokelj (1972) je obiskovala gimnazijo v Škofji Loki in diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter na Fakulteti za družbene vede. Je večkrat nagrajena avtorica petih romanov  – Milovanje – zanj je prejela nagrado za najboljši prvenec ter bila kot “najmlajša Kresička” nominirana za nagrado kresnikSviloprejkaPoletje s klovnomSlamnata dežela, Piši mi, ko ti bo najlepše – ter mladinskega romana Sibidusovo kukalo, ki je nastal v sodelovanju z igralcem Janom Bučarjem. Izdala je tudi mnoge slikanice. Za knjigo Deček na belem oblaku (Mladinska knjiga, 2006) je na mednarodnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni prejela ugleden naziv “White Raven”.

Dela Nine Kokelj so prevedena v angleščino, albanščino, makedonščino, srbščino ter češčino in objavljena v več literarnih revijah, med njimi tudi v Slovene Studies, ZDA (The Beggar) ter Best European Fiction, Dalkey Archive Press, ZDA (Early Butterfly). Udeležila se je večih literarnih festivalov, javnih branj širom Evrope, kot pisateljica pa se druži z otroki in mladimi v vrtcih, šolah ter knjižnicah.

Njeno literaturo lucidnega magičnega realizma prepleta vezivo dobrote, bratske ljubezni, erotike in simpatije; junaki drhtijo v etru kot bi plesali v ritmu pesmi Cesarie Evore.

Je publicistka, scenaristka ter (so)organizatorka in promotorka javnih dogodkov ter festivalov – Slovenski dnevi knjige, Mednarodni literarni festival Vilenica, Roža iz Jeruzalema,…

Scroll to Top