VSI, KI SO V TEH DNEH Z MANO VADILI, SO Z MANO ŽIVELI

fotografija_premik2[1]Center Premik, ki na nevsiljiv način prepleta gibanje, kulturo in znanost, je v sodelovanju s Taijiquan institutom ter Karate institutom gostil mojstre borilnih veščin s Tajvana, iz Italije in Slovenije. Desetdnevnega dogajanja med 8. in 18. majem, ki je vključevalo tudi seminar v Zagrebu, in glavni zaključni dogodek v Centru Premik v Ljubljani, se je udeležilo preko sto ljubiteljev borilnih veščin.

S prepletom dveh kultur, dveh borilnih veščin in različnih delavnic in predavanj na temo osnovnih principov gibanja, nam je uspelo pokazati, da si meje med borilnimi veščinami in kulturami postavljamo sami in da jih je mogoče presegati. Ali kakor pravi učitelj Zeng Xiangbo: „Čeprav je 90 % principov v borilnih veščinah skupnih, smo se pripravljeni prepirati okoli 10 %, ki so različni.“ Razumevanje osnovnih principov gibanja in izkušenj borilnih veščin, pa ni pomembno samo iz vidika razvijanja borilnih znanj, ampak nam lahko pomaga tudi pri razumevanju zdravega in učinkovitega gibanja in razmišljanja v vsakdanjem življenju.

S Tajvana je prišlo 15 ljudi za 14 dni. Niso prišli na potovanje. Prišli so, ker jih zanima, kako tukaj delamo in vadimo tai ji quan.

Žiga Tršar, učitelj taijiquana, sinolog in dr. antropologije

Treba je začeti v letu 2004. Tedaj je bil Žiga na Tajvanu. Srečala sva se 10 dni pred njegovim odhodom. Deset dni sva vadila. In dejal mi je: „ Čez leto dni se vrnem in te poiščem.“ Mislil sem, da se šali. Res je prišel. Prihajal je 10 let zapored. Mnogokrat me je vabil v Slovenijo, pa sem mislil, da se šali. Vse do trenutka, ko sem ravno zaključil neko delo in me je poklical, naj pridem. In res. Tu je … kot bi bil doma. Vsi, ki so v teh dneh z mano vadili, so z mano živeli. Rad bi, da pridejo na Tajvan. Rad bi jim pokazal, kakšen občutek doma jim lahko dam.

Zeng Xiangbo, učitelj taijiquana in wingchuna, učitelj dolge palice na glavni univerzi za borilne veščine na Tajvanu

Nekako ena celota je, borilna veščina, ki ti daje vse, vse kar potrebuješ, od telovadbe do meditacije. Omogoča ti, da dosežeš trdnost in najdeš smer v življenju. Tako veliko sem odnesel, da se sploh ne zavedam vsega, najmanj pol leta bo potrebno, da vse to predelam in izvadim.

Andrej Viličič, informatik

Vse je nekje povezano, mislim, da podzavestno. Borilna veščina in umetnost sta povezani, saj borilne veščine so ravno tako umetnost, kot so naši plesi umetnost, spada vse skupaj.

Drago Tršar, akademski kipar, ki je centru Premik posodil nekaj svoji del

Projekt smo podprli, saj je tai ji quan zanesljivo nekaj, kar lahko pripomore tudi h krepitvi sodelovanja med Slovenci in Tajvanci, krepitvi kulture.

Dr. Saša Istenič, predsednica Tajvanskega raziskovalnega centra Univerze v Ljubljani

****************************

Izvedbo programa so finančno podprli:

Tajvansko ekonomsko in kulturno predstavništvo na Dunaju

Tajvanski raziskovalni center

**********

Center Premik

www.premik.si

www.taiji-institute.si

www.karate-institute.org

mag. Jernej Sever

gsm: 031-612-529

 

Foto: Jura Štok

Scroll to Top