Center PREMIK

V Centru Premik na nevsiljiv način prepletamo gibanje, kulturo in znanost. Pridružite se lahko enemu izmed naših programov, ali pa izberete programe društev, ki uporabljajo naše prostore. Za izvajanje vaše dejavnosti, izobraževanja ali vikend seminarje lahko najamete eno izmed štirih dvoran, v atriju, ki je urejen v obliki zen vrta, pa lahko poskrbite za prijetno druženje. V našem laboratoriju se lahko prijavite na merjenja vaših motoričnih sposobnosti ali pa v naši spletni učilnici spoznavate različne vadbene modele in osnovne principe gibanja. Na osnovi bogatega znanja najraličnejših telesnih in meditativnih tehnik pripravljamo tudi predavanja in izobraževanja za podejetja in posameznike. Vsi udeleženci seminarjev lahko uporabljajo materiale v naši spletni učilnici.

Znanje in raziskave

Znanje in programi temeljijo na več kot dveh desetletjih sodelovanja z različnimi učitelji in mojstri borilnih in drugih telesnih tehnik ter dveh doktorskih raziskovalnih nalogah.  Našim raziskavam so na Univerzi v Taipeju na Tajvanu, ki velja za enega glavnih centrov kitajskih borilnih veščin, pripisali zelo velik pomen. »Predstavljene raziskave imajo lahko aplikativne posledice za metode učenja osnovnih principov borilnih veščin.«  (prof. dr. Lin Mingchang)

Naše raziskave niso usmerjene zgolj na borilne veščine, ampak na razumevanje univerzalnih principov človeškega gibanja, čustvovanja in mišljenja, s katerimi se srečujemo pri  tradicionalnih ali pa tudi bolj modernih gibalnih tehnikah. Mnoge tradicije, ki se ukvarjajo s telesnimi ali meditativnimi tehnikami ter holističnimi načini zdravljenja, poudarjajo tesno povezanost telesnih in kognitivnih procesov (rolffing metoda,  alexandrova tehnika, taiji quan).  Te izkušnje vedno bolj potrjujejo tudi moderne nevrološke raziskave in jih prevzema tudi kognitivna filozofija, predvsem paradigma utelešene kognicije.

stefan_roke[1]
Osnovna težava, ki onemogoča tem znanjem, da bi postala del obče kulturne tradicije, je v zapletenem učnem procesu ter metaforičnem načinu opisovanja, ki omogočajo najrazličnejše interpretacije.

Nam je uspelo pokazati, da je mogoče nekatere najbolj mistične koncepte s katerimi se srečujemo v taiji quanu razložiti na osnovi modernih znanstvenih konceptov. Raziskave pa niso pomembne samo iz vidika razumevanja osnovnih principov borilnih veščin, ampak nam lahko pomagajo razumeti povezavo naših gibalnih in mentalnih vzorcev in nam lahko nakažejo, kako lahko te vzorce prepoznavamo nanje vplivamo in jih spreminjamo.

Programi

Naše znanje je vključeno v naše programe borilnih veščin, ki jih izvajamo v sklopu Karate instituta in Taiji instituta, ter v druge vadbene programe, ki niso neposredno povezani z borilnimi veščinami, izkoriščajo pa poznavanje učinkovitih načinov gibanja, ki jih razvijajo nekatere izmed njih.

odrezana[1]

V letošnjem letu  v Ljubljani nadaljujemo z izvajanjem  Prijazne šolo karateja za otroke, v katero je v sklopu Karate inštituta vključeno že okoli 250 otrok.

Več o naših vadbenih programih, ki jih izvajamo v Centru premik v Ljubljani si lahko ogledate na naslednji povezavi …., ali na straneh www.karate-institute.org, www.taiji-institute.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top