Karate in tai chi za odrasle

V Karate inštitutu organiziramo dva programa, ki sta prilagojena za vadbo odraslih. To sta programa Karate za odrasle in Tai chi za odrasle. Vsebina obeh programov je oblikovana na osnovi naših dolgoletnih izkušenj s področja poučevanja in raziskovanja borilnih veščin in drugih telesnih tehnik. Vadba učinkuje na boljšo fizično pripravljenost, boljšo aerobno in anaerobno vzdržljivost, povečanje naše gibljivosti, izboljšanje drže, odpravo kroničnih mišičnih napetosti in bolečin, izboljšanje pozornosti in boljše soočanje s stresnimi situacijami.

Med vadbo med drugim spoznavamo tudi naše refleksne ravnotežnostne strategije in stresni odziv ter se učimo vzpostavljati in ohranjati učinkovito sproščeno gibanje in pravilno držo tudi v situacijah, kjer se počutimo ogrožene. Z ohranjanjem ustrezne pozornosti na držo, optimalno ravnotežje, se poskušamo približati stanju praznega uma, ki ga je izpostavljal že začetnik modernega karateja G. Funakoshi. To nam omogoča, da lahko prepoznamo napake nasprotnika in ga brez velike moči kontroliramo. Doživljanje in ohranjanje te izkušnje v vsakdanjem življenju je zadnji cilj borilnih veščin že več tisoč let. Slavni kitajski filozof in modrec Zhuang Zi je že pred 2000 leti napisal:

»Princip mečevanja je tak, da pozabiš nase in izprazniš misli. Dovoliš, da se prikaže priložnost, zaznavaš preden se odzoveš in s tem ujameš pravi trenutek.« 

Tako kot ostale kompleksne izkušnje je tudi izkušnjo praznega uma v borilnih veščinah težko ustrezno opisati. Lahko jo le izkusimo, za kar pa je potrebna skromnost ter dolgotrajna in pravilna vadba. Ker se borbeno izkušnjo vadi v dialogu s partnerjem, jo je mogoče prenesti tudi v druge konfliktne situacije, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.

Zanimiva celostna vadba za razvoj naših telesnih in psihičnih potencialov

Programa Karateja in Ta chija za odrasle, ki jih poučujemo v Karate inštitutu sta prilagojena za potrebe modernega posameznika. Vadba karateja in ta chija je lahko primerna tako za odrasle kot tudi starostnike, ne glede na njihove fizične predispozicije. Programa vsebujeta podobne sestavne dele, se pa razlikujeta po načinu in intenzivnosti izvedbe ter količini vadbe v dvoje. Da se boste lažje odločili, kateri program je za vas primernejši, smo pripravili tabelo za primerjavo.

Kateri program je primeren zame ?

Karate je primernejši za posameznika, ki si želi bolj dinamične aerobne vadbe, dela v paru, spoznavanja učinkov borbenih elementov. Taichi pa za psoameznika, ki mu je pomembnejše delo na sebi.

Tip vadbe

Karate

Taichi

Enostavne in kompleksnejše borbene elemente

*****

***

Anaerobno vadbo

***

/

Aerobna vadba

*****

***

Borbene kombinacije v paru

*****

*

Vaje za sproščanje

***

*****

Vaje za gibljivost

***

****

Celostna funkcionalna vadba

***

****

Vadba pozornosti in tibetanske vaje

***

****

Možnost rednega letnega testiranja

***

***

Učenje borbenih zaporedij, kat form

****

****

Možnost opravljanja izpitov

Da

/

Scroll to Top