Karate v duhu zena

BD FB Splosna 2

V organizaciji Inštituta 108 bo meseca oktobra 2019 potekal festivalski seminar Bodhidharmov dan: Karate v duhu zena. Dogodek bomo posvetili spominu na velikega mojstra Bodhidharmo (japonsko Daruma Daishi) in vsebinam, ki jih je poučeval: zen, ohranjanje zdravja in vitalnosti, krepitev uma in telesa z borilnimi veščinami.

Seminar vodijo:

✔ Aleksander Seijitsu Kelšin, 5. dan (Inštitut 108 & One Drop Zen Slovenia)

✔ Almin Gorinjac, 5. dan (Slovenska zveza tradicionalnega karateja & Karate klub Huda Mravljica & Zavod za šport Jesenice)

✔ Dr. Jernej Sever, 3. dan (Karate zveza Slovenije & Center Premik & Karate inštitut)

✔ Veljko Jukič, 6. dan (Yuki karate šola)

Mnogi kitajski miti in legende govorijo o tem, da je Bodhidharma, zaskrbljen zaradi slabega fizičnega stanja shaolinskih menihov, poleg poučevanja meditacije te učil tudi tehnike za ohranjanje telesne kondicije. Pravijo, da je poučeval vrsto zunanjih vaj, imenovanih osemnajst arhatovih rok, in notranjo prakso, imenovano klasična metamorfoza tetiv. Vadba, ki jo je Bodhidharma predal menihom, je v evoluciji skozi generacije in širjenje po svetu dobila različne oblike.

Teme, ki jih bomo obravnavali, nas bodo vodile preko treh ravni urjenja: od notranjega (uchikō) preko energijskega (kikō) do zunanjega (sotokō).

✔ Obravnavali bomo dve krajši tradicionalni kati, ki poleg tega, da prinašata zanimive borilne aplikacije, tudi blagodejno vplivata na um in telo, na energijski pretok, ter z redno vadbo pomagata odpravljati marsikatero zdravstveno tegobo.

✔ Spoznavali se bomo s pomembnostjo izometričnih vaj za krepitev telesa ter s harmonično vadbo v paru utrjevali svoje borilno ravnovesje, odzivnost in pozornost.

✔ Seznanili se bomo z osnovami psihologije zena in specifike učenja mojstra Bodhidharme ter izvedli zazen (sedečo meditacijo).

Dogodek bomo zaključi s tradicionalno postrežbo čaja s slaščicami (sarei).

Prijave (skoraj ni več prostih mest):

 

Scroll to Top